Konference ČES ve Svitavách

10.10.2009 16:00 - 16:01

Organizátor:

Popis akce:

7.-9. října 2009 se v muzeu uskutečnila výroční konference Českého esperantského svazu. Tradiční setkání nejen českých esperantistů bylo věnovano hodnocení dosavadní a plánování další činnosti, ale také vzdělávání, kultuře a zábavě.Fotografie z akce si můžete prohlédnout zde

Páteční program odpoledne byl věnován vernisáži 3. výstavy na téma „Esperanto a železnice“ a křtu dvojalba „Melodia regalo“ operního pěvce a čestného člena Českého esperantského svazu Miroslava Smyčky.

V rámci večerního programu se představil v monodramatu o iniciátorovi esperanta dr. Ludvíku Zamenhofovi známý polský písničkář a majitel esperantského nakladatelství Jerzy Handzlik, který po skončení představení pobavil a rozezpíval publikum svými písničkami (mj. i překlady některých písní Jarka Nohavici).

Sobotní taneční zábavu v kulturním centru Fabrika zahájil 45minutový slavnostní koncert věnovaný čtyřicetiletí znovuobnovení Českého esperantského svazu. V jeho rámci se známými skladbami českých i zahtraničních autorů vážné hudby vystoupili členové Českého esperantského svazu Blanka Poukarová z České Třebové (klavír), Jan Duda z Olomouce (housle) a Miroslav Smyčka z Českých Budějovich (zpěv).

Kromě pracovních jednání proběhly v sobotu odpoledne i dva semináře v rámci zvyšování počítačové gramotnosti – pro začátečníky v budově Základní školy na náměstí Míru a pro pokročilé na téma budování multimediální databáze ČES v Ottendorfero­vě sále.

padv