Knihovna
Kalendář

Pozvánka na akce v muzeu v lednu a únoru 2013

Série cestopisných přednášek a besed s promítáním, které se v našem muzeu realizují ve spolupráci s Asociací Brontosaura, pokračuje 17. ledna 2013 večerem věnovaným republice Tuva, 31. ledna 2013 „Historii papírových platidel v českých zemích“ a 14. února 2013 povídání o Jižní Africe.

Tuva je překrásná hornatá země, rozkládající se v samém centru Asie. Je součástí Ruské federace a naleznete ji na jižní Sibiři, v sousedství Mongolska. Země je svou rozlohou dvakrát větší než Česká republika, ale žije v ní pouze něco přes 300 000 obyvatel.

V Tuvě můžeme vidět více než 430 jezer, z toho voda v třinácti z nich má léčivé účinky. Ve zdejších Sajanských horách pramení známá sibiřská řeka Jenisej, která vzniká soutokem Malého a Velkého Jeniseje u hlavního města Kyzyl. Na místě soutoku byl na břehu postaven pomník (obelisk), známý jako „střed Asie“. Tuva má také bohatou historii a kulturu a především – na každém kroku se tu setkáváme se sibiřským šamanismem. Mj. i díky němu a díky tradici specifického hrdelního zpěvu se tato vzdálená země stává v posledních letech stále větším lákadlem i pro naše cestovatele.

O svých zážitcích nám bude vyprávět člen AB pan Václav Turek z Lanškrouna.


Poslední den v lednu nám přijde vyprávět a promítat na téma „Historie papírových platidel v českých zemích“ povídat pan Mgr. Milan Janoušek.

Jako malou ochutnávku si můžete prohlédnout naši Fotogalerii s vybranými historickými bankovkami.


V únoru vás čeká neméně zajímavé téma „Přírodou a civilizací jižní Afriky 2012“  – Cesta severní Namibií, Botswanou a Zimbabwe s výletem k Viktoriiným vodopádům

uvádí: RNDr. Leoš Štefka

Jsou pro vás připraveny fotografie vysokých dun při pobřeží Atlantiku, z pozorování lachtanů, plameňáků a pelikánů, národních parků Etosha, Chobe, rezervace Moremi a z přeletu nad řekou Okawango.

_____________­________________________­_____________________

Začátek všech tří akcí v našem muzeu je v 18:30

VSTUPNÉ DOBROVOLNÉ!

Akce probíhají plně v češtině a jsou určeny pro širokou veřejnost.

_____________­________________________­____________________

Před zahájením či po ukončení přednášky si zájemci mohou prohlédnout současnou celoroční výstavu v našem muzeu na téma 125 let esperanta. K dispozici je i interaktivní panel (mj. s ukázkami jazyka v podobě zvukových a obrazových miniučebnic či hudebních nahrávek různých žánrů) a muzejní počítač s audiovizuálními sbírkami (včetně rozhlasových a televizních reportáží o esperantu) apod.

Jak se k nám dostanete? – viz rubrika Kontakt

padv


Soubory
pdf 137.cest.vecer-pozvanka.pdf (203.22 kB)
jpg 138 cest.vecer - pozvanka.jpg (1006.67 kB)
jpg Historie papirovych platidel - pozvanka.jpg (193.71 kB)

  • zveřejněno 12. 12. 2012, což bylo před 11 lety
  • od té doby článek otevřelo 1866 čtenářů
  • stránku si můžete vytisknout